Ремонт блоку живлення телевизора «SONY KV-T21MF1»

Головна сторінка Форуми Консультації, допомога Ремонт блоку живлення телевизора «SONY KV-T21MF1»

Мітки : 

Тема містить 5 відповідей, має 2 учасника, і змінена  sanya110 2 роки/ів, 7 міс. тому.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Автор
    Записи
  • #42015

    sanya110
    Учасник

    Доброго дня, шановні колеги!

    Маю питання щодо ремонту телевизора «SONY KV-T21MF1» (шасі BG-1S, схема Sony_kv-t29cf_bg-1s_chassis.djvu). Потрапив під грозу, перебуваючи у черговому режимі.

    БЖ виконано на STR-S6707, аварійних пошкоджень немає. Всі компоненти перевірив ретельно, очевидно несправних не віднайшов. Після заміни STR-S6707 на китайський клон (іншої, нажаль, у продажу немає) і двох електролітичних конденсаторів із підвищеним ЕПО в «гарячій» частині запуск БЖ відновився: напруга на В+ піднімається вище штатних +115 В і БЖ вимикається.

    Замінив SE115 і на всяк випадок оптопару, увімкнув через захисну лампу, відімкнувши рядкову розгортку: на В+ стабільні 106 В, по каналах +12 В и +15 В напруги в нормі. Підключати навантаження на В+ не ризикнув, оскільки маю наступні питання:

    1) Чи слід вважати за норму напругу на В+ 106 В замість 115 В? Чи це напруга у черговому режимі і так цілком може бути?
    2) Чи безпечно видаляти захисну лампу, якщо на холостому ході БЖ запускається нормально?
    3) Чи існує ризик, що при навантаженні виходу БЖ рядковою розгорткою він вийде з ладу? Чи це можливо лише у тому випадку, якщо STR-S6707 виявиться підробкою?
    4) Чи існує можливість убезпечити старт БЖ під навантаженням (оскільки із захисною лампою вмикати навантажений БЖ не можна) чи за умови завідомо справного ШІМ-контролера блоку живлення нічого не загрожує?

    Щиро дякую за відповідь.

    #42016
    tv-remont
    tv-remont
    Хранитель

    Неуважний ви хлопець. STRS6707 згоріла не просто так, а через старіння одного з електролітичних конденсаторів в блоці живлення, а всі інші причини – це лише підштовхування до поломки. Старіння не самого великого і товстого конденсатора, а одного з невеличких, начебто незначних конденсаторів. Якщо міряти його приладом, то може навіть показати повну справність.
    Якщо у вас є осцилограф, то ви швидко виловите цей конденсатор по різниці осцилограм на виводах конденсатора.
    Якщо немає ні осцилографа, ні статистики, то поміняєте ВСІ невеличкі електроліти в блоці живлення.
    Лише в досить ріднісних випадках живлення згорає через SE115, а от оптрон замінено по ділу.
    Отже ! Можна давати робочий хід навіть із захистом, він лише буде пробувати запуститись. Адже холостий хід працює нормально.
    А далі – відключати захисну лампу, і включати без захисту.

    #42017

    sanya110
    Учасник

    То Ви трохи неуважно прочитали моє попереднє повідомлення: вище я писав, що STR-S6707 померла під час грози через влучання блискавки. Померла тихо, без пробою ключового транзистора, просто не запускається. Обидва дрібні конденсатори “гарячої” частини попередньо замінені через завищене значення ЕПО (маю всі необхідні прилади, тому діагностувати не проблема), конденсатор мережевого випрямляча цілком справний.
    Вихід із ладу SE115 також є наслідком грозового розряду (на платі з боку монтажу ледве помітний слід металізації/кіптяви проміжка між “гарячою” і “холодною” частинами БЖ, який веде безпосередньо до виводу SE115.
    Дякую Вам за пораду, спробую увімкнути.
    Колись доводилося читати про те, що STR-S6707 дуже не любить зниження мережевої напруги через ускладнення старту, а вмикання через захисну лампу із навантаженням по В+ якраз і означає запуск при зниженій напрузі.

    #42018
    tv-remont
    tv-remont
    Хранитель

    Та ми тут особливо не сперечаємось, але “Колись доводилося читати про те” – на форумах можна почитати багато і розумного, і дурного. Взагалі, мій багатолітній досвід показує кілька основних закономірностей:
    – захисну лампу (у мене була на 100 Вт) вмикають послідовно з умовним колектором силового транзистора (якщо це мікросхема, така, наприклад, як STRS6707 чи хто зна яка інакша) чи просто колектором силового транзистора, якщо блок живлення на дискретних елементах. Спроба підключати при наладці послідовно зі всім блоком живлення є некоректною.
    – включений із таким захистом блок живлення доводять до нормального запуску на холостому ході, а тоді пробують із ввімкненим захистом подавати нагрузку. Не згорить, просто почне пробувати вийти на робочий режим. При цьому, із додаткової обережності, можна наступник кроком пробрати захист із блока живлення, але ПЕРЕСТАВИТИ ту саму лампу послідовно із колектором транзистора строчної розгортки. А вже потім – все разом, і без захисту.
    – ніколи (НІКОЛИ) ось такий ламповий захист не блокує спробу блока живлення запуститись на холостому ходу.

    #42019

    sanya110
    Учасник

    Щиро дякую, що ділитися своїм безцінним досвідом.

    Увімкнення захисної лампи безпосередньо у колекторне коло силового ключа є більш правильним із погляду гарантування його захисту, бо іноді енергії, накопиченої у конденсаторах мережевого випрямляча, є цілком достатньо для пробою ключа. Але при цьому виникає інша проблема – колекторне коло стає фізично значно довшим через наявність з’єднувальних дротів лампи, що на частотах роботи ШІМ чинить негативний вплив на процеси комутації. Можливо, у випадку із STR-S6707 це і не є критичним, але інколи має суттєве значення.

    На холостому ході лампа, звичайно, не стане перешкодою для запуску, але із навантаженням будуть лише його спроби. Усе б нічого, якби STR-S6707 була оригінальною (тоді було б більше надії і менше запитань), а так у невдалому випадку знов буде важко зрозуміти, чи то сам блок живлення недоремонтований, чи причина чергової аварії у підробній мікросхемі. Хоча, з іншого боку, коректна робота блоку живлення на холостому ході із захисною лампою, напевно, вже свідчить про його принципову справність, а будь які нештатні ситуації (боронь Боже!) при запуску блоку із навантаженням і без захисту, швидше за все, можуть бути пов’язані вже винятково із якістю самої мікросхеми.

    Ще раз дякую Вам за чуйність, завтра зроблю все за Вашою інструкцією і напишу про результат.

    #42020

    sanya110
    Учасник

    Без запобіжної лампи телевізор запустився нормально, підробна STR-S6707 навантаження тримає.
    Залишилося замінити мікросхему кадрової розгортки, яка, як виявилося, теж постраждала від грози (відтворюється лише нижня частина растру).
    Дякую Вам, майстре, за підтримку!

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)

Вибачте , ви повинні увійти в систему , щоб відповісти в темі .